Lycka ger Lyster

Vikten av sömn för bra hälsa

Sova är något vi gör mycket utav, ja faktiskt en tredjedel av livet. Sömn är inte bara viktigt för vi ska vara pigga utan också för hälsan på olika sätt. Hur tänkte vi titta närmare på här nedan.

3639376-serene-man-sleeping

Den viktigaste orsaken till att vi måste sova är för att det är under just sömnen som kroppen återhämtar sig och laddar batterierna.

Att se till att få tillräckligt med sömn är oerhört viktigt då för lite sömn ökar risken för olika sjukdomar, bland annat övervikt. Detta eftersom blodsockerbalansen påverkas, vilket gör att man känner sig hungrigare än normalt.

Lider man av sömnbrist är det viktigt att man försöker göra någonting åt detta annars finns det risk att problemen förvärras.

Hur mycket behöver man då sova är det kanske en del som undrar. Detta är helt individuellt, men mellan sex och nio timmar är att rekommendera. Det absolut viktigaste är att man känner sig utvilad när man vaknar.

Ett bra tips för bättre sömn är att försöka varva ner en eller två timmar innan det är dags att lägga sig. Försök också att inte äta alltför nära på läggdags, nattmacka är alltså inte att rekommendera. Helst ska man försöka vara färdigäten 2-3 timmar innan man lägger sig.