Lycka ger Lyster

Vägen till hälsa och lycka

Lycka och att må bra är väl något som alla drömmer om. Dock är det långt ifrån alla som lyckats med detta. Varför kan man fråga sig eftersom det med ganska enkla medel faktiskt går att få både bättre hälsa samt bli lyckligare.

Handla hälsosam mat

En av de viktigaste sakerna för att må bra är att äta bra och äta rätt. Faktum är att det till och med finns mat som gör oss lyckligare. En av de signalsubstanser som påverkar humöret mest är serotonin. Brist på serotonin kan göra att man blir deppig och nedstämd.

Serotonin är i sig ingenting som finns i något livsmedel, dock kan serotonin bildas av aminosyran tryptofan som finns i en rad olika livsmedel, som till exempel kött, mjölk, ägg, bananer, tomater och valnötter. Av den anledningen kan det vara bra att se till att få i sig tillräckligt av just dessa födoämnnen.

Något som också är viktigt för att må bra är motion och rörelse. Motion och fysisk träning påverkar både kropp och själ på ett positivt sätt och har visat sig minska risken för depression, oro och ångest.

Självbilden är också något som påverkar hur vi mår. En positiv självbild är viktigt och här spelar utseendet en viktig roll. Snygga tänder är till exempel en viktig del av utseendet, något som man faktiskt ganska enkelt kan få nu för tiden.

En annan sak som också är viktig för att vi ska må bra är sömn. Vill man bibehålla en god hälsa är det viktigt att man verkligen sover ut eftersom detta påverkar minnet, immunförsvaret och ämnesomsättningen. Hur mycket sömn man behöver är individuellt, det viktigaste är att man känner sig utvilad när man vaknar.