Lycka ger Lyster

Vackert hår

En stor del av att vara vacker i dagens samhälle sitter i att ha tjockt, välvårdat hår. Hur får man detta och hur gör man när genetiken eller tiden gör det omöjligt?

glada unga kvinnor med välskött hår

Det första man bör tänka på är vilka förutsättningar man ger håret. Precis som med alla andra delar av din hälsa så kräver håret ett sunt leverne för att må bra. Det gäller att äta rätt och riktigt samtidigt som man självklart tränar och håller sig i form. Även den psykiska hälsan är oerhört viktig då det har stor påverkan på hormoner som sedan i sin tur kan leda till att man får försämrad hårväxt. Stress är oftast den största boven då det sätter igång produktionen av kortisol, ett hormon som skapas av binjurarna. Hormonet är livsviktigt för att vi skall fungerar bra men i för höga halter så blir den istället direkt skadande.

Bortsett från sin hälsa så kan man även till viss del påverka hårkvalitén genom att använda sig av rätt hårprodukter. I detta fallet gäller det att välja alternativ som passar dina egna förutsättningar. Fett hår behöver till exempel helt andra produkter än vad ett torrt hår och mjällig hårbotten gör. Välj till en början ett bra schampo och balsam och undersök sedan om till exempel leave in-balsam skulle passa din hårtyp.

Många tar dock och gör alla dessa förändringarna och får fortfarande inte det resultat de hoppats på, det kan bero på många faktorer, inte minst genetik. I dessa fallen eller om man snabbt vill ha längre och fylligare hår så kan man använda sig av löshår. Löshår finns nu i många olika former för både temporärt och mer permanent bruk. Idag används det av allt tonårsflickor till Hollywoodstjärnor för att förstärka och förbättra kvalitén på sitt hår.

Tänk på att även löshåret behöver skötsel. Dels så kan de behöva fästas om efter ett tag, även de permanenta varianterna. Sedan skall det precis som vanligt hår inte slitas i onödan genom att till exempel gnugga det med en handduk eller föna det med allt för hög värme.