Lycka ger Lyster

Vacker hy

Skönhet sitter mycket i huden. Det kan vara svårt att ta hand om huden på rätt sätt och att locka fram den där lystern som gör att man ser hälsosammare och yngre ut. Här är våra tips för att locka fram det bästa i din hy. 

Vill du börja ta bättre hand om din hud måste du först och främst ta reda på vilken hudtyp du är. Se om du känner igen dig i några av de här exemplen:

Torr hud

 • Flagnar lätt
 • Saknar lyster
 • Stramar efter rengöring och/eller dusch

Fet hud

 • Blänker och
 • Lätt att få finnar
 • Får lätt pormaskar

Normal/blandhud

 • En jämn färgton i hela ansiktet
 • Blir ibland glansig i pannan och på näsan

Känslig hud

 • Reagerar lätt på temperaturskillnader och medel
 • Lätt att huden bli irriterad
 • Kan få rodnader på olika platser

Dessa är det vanligaste hudtyperna. Det går också att ha blandningar mellan dessa. Efter man vet vilken hudtyp man har är den lättare att ta hand om. En fet hud ska exempelvis inte behandlas med för feta krämer. Man ska också undvika att klämma finnar och pormaskar eftersom det kan leda till fler istället för färre. Personer med torr hud ska undvika att duscha och tvätta sig i för varmt vatten och för länge och vara noga med att alltid smörja in huden efter den blivit våt.

Vacker hud får man egentligen enklast genom att tvätta ansiktet varje dag. Smuts samlas på huden under dagen och täpper igen porerna. Därför är det viktigt att alltid tvätta ansiktet innan man går och lägger sig. Gärna på morgonen också men det gäller som sagt att man använder sig av bra produkter så rengöringen inte stjälper istället för hjälper.

För många kan det kännas motigt att betala en massa pengar för lite kräm på bruk. Bra produkter har en tendens att kosta lite mer och är man duktig och använder dem varje dag kommer de snabbt att ta slut. För att köpa in dem så billigt som möjligt kan man vända sig till företag som listar onlinebutiker som erbjuder rabatter och har kampanj för tillfället.

Man ska också komma ihåg att man får vänta på resultaten. Det går inte att se effekten på en gång. Ibland kan man behöva behandla huden i två månader innan man ser skillnaden. Ha tålamod och köp produkter som är riktade mot din hudtyp.

Det är också viktigt att man tänker på vilka sorts produkter man använder på huden. Huden är vårt största organ och den suger åt sig allt vi utsätter den för därför är det viktigt att kontrollera vad produkterna innehåller. Lägger man dessutom dyra pengar på sina produkter vill man att de ska vara det bästa för huden. Undvik framförallt produkter som innehåller parabener, mineraloljor och syntetiska parfymer. De är gifter för kroppen och väldigt skadliga för miljön också. Ofta så är de ekologiska produkterna de bästa men var ändå vaksam och läs på. Det kan vara svårt eftersom de kan ha lite olika betäckningar i olika produkter men kolla upp på nätet vilka de vanligaste är och leta efter produkter som det uttryckligen står på att de är fria från detta.