Lycka ger Lyster

Rakning – manlig hudvård

Ett vårdat yttre ser inte bara bra ut det ger även en härlig känsla, för många män är en noga rakning kanske det viktigaste momentet för att uppnå ett vårdat yttre.

4539196-mature-man-shaving-his-faceNaturligtvis menar vi inte att en man inte kan se vårdad ut om han odlar skägg, mustasch eller båda, men så länge det inte är ett helskägg man odlar finns det alltid områden som behöver jämnas ut och rakas ren.

Det finns ett par olika sätt att raka sig, rakhyveln är nog det mest använda, rakapparaten är för de som inte känner för att lägga ned lika mycket tid på rakningen men ändå få ett godkänt resultat, men för att verkligen raka sig med stil tar man till rakkniven.

För att raka sig med en rakkniv behöver man även en rakborste och passande raktvål. Innan man gör något annat ska man tvätta ansiktet med varmt vatten, detta mjukar upp både skägget och huden. Sedan börjar äventyret:

  1. Låt rakborsten suga upp lite varmvatten i ett par sekunder och löddra sedan upp toppen med raktvål.
  2. Måla ansiktet med upp-och-ned rörelser tills ett tjockt, krämigt lager ligger över hela rakytan. Raklöddret gör så att kniven glider lätt men även så att man slipper den brännande känslan och hudirritationen som alla säkert känner igen från när vi först började raka oss.
  3. De viktigaste aspekterna av rakning med kniv är vinkeln och trycket, använd inte en rakkniv som en rakhyvel. Kniven ska ha en konstant 30-graders vinkel mot huden och tryck lätt så att det nästan känns som kniven bara smeker huden. Använd långsamma och försiktiga rörelser. Man ska aldrig, aldrig trycka ner kniven mot huden.
  4. När alla ytor är rakade, tvätta huden med kallt vatten, detta hjälper till att stänga porerna. Använd sedan en ren och mjuk handduk och dutta lätt och försiktigt över ansiktet. Vill man använda after-shave kan man göra det nu.
  5. Skölj av rakkniven noga och låt den så i ett rakborstställ så torkar den bättre.

Man ska inte sluta bara för att man får någon litet skärsår när man först börjar raka sig med kniv, det är fullständigt normalt eftersom varken man själv eller huden är van vid kniven. De flesta av oss fick nog genomleva ett par skärsår när vi först började med hyvel också. Ett alunstift är därför bra att ha i början.

Ta det lugnt och utveckla en teknik, i början få man lägga ned lite mer tid och omsorg på att få det rätt, men allt kommer inom kort att gå mycket snabbare och smidigare.