Lycka ger Lyster

Öka dina chanser att bli gravid

graviditet

Hur du sköter din kropp och din hälsa påverkar dina chanser att lyckas bli gravid.

Hur du lever ditt liv påverkar din möjlighet att bli gravid och detta gäller både mannen och kvinnan. Hos niomanader.se kan vi läsa att alkohol har visat sig ha en direkt negativ effekt på spermieproduktionen och påverkar cellerna där spermierna bildas vid alkoholintag dagligen i två veckors tid. Impotens är också en bieffekt av högt alkoholintag, men båda kan gå tillbaka helt vid uppehåll under tre månader. Hos kvinnan kan ägglossningen störas och utebli helt vid hög alkoholkonsumtion.

En rökande kvinna har svårare att bli gravid då rökningen hämmar ägglossningen och dessutom produceras inte tillräcklig mängd av progesteron, som behövs för att ägget ska fästa på livmoderväggen. Mannens spermier blir färre och är inte lika friska hos en rökare.

Övervikt och undervikt kan båda påverka fertiliteten. Transfetter i små mängd kan stoppa ägglossningen hos kvinnor och i en studie vid Harvardsuniversitet visat att transfetter minskar fertiliteten hos kvinnor med upp till 70 procent.

Så genom att minska respektive öka i vikt och sluta röka och dricka ökar du chanserna markant för att bli gravid. Ät varierad och sund kost och se till att du får i dig de vitaminer och mineraler du behöver. Är du dålig på att variera dig och få i dig tillräckligt av dessa kan du behöva ta kosttillskott som du kan köpa hos gravidkollen.

Ditt fysiska och psykiska välmående påverkas positivt av motion men du behöver inte vara i god form för att bli gravid. Dock påverkas ditt hjärta positivt av motion och under en graviditet arbetar hjärtat hårdare till följd av en större blodvolym i kroppen. Dessutom underlättar det att vara i god fysisk form när kvinnan är gravid då muskulaturen behövs för att hålla upp magen som växer. Under graviditeten behöver man inte sluta träna, man kan dock tänka på att anpassa träningen under graviditetens gång.

Ett annat tips är att ta hjälp av olika tester som finns att köpa online på graviditetskollen.nu. Det finns tester för att kolla när det är ägglossning, när man har lättast att bli gravid (fertilitetstest), manliga fertilitetstest och graviditetstester.