Lycka ger Lyster

Hur rökning skadar huden

 

Att rökning är farligt vet alla, och redan innan vi visste det så visste vi hur rökning skadar huden. För över 150 år sedan började man beskriva hur rökare hade en nästan gråaktig hy och betydligt fler rynkor och ickerökare. 

Vad beror då detta på? En del i det hela tros vara att då nikotinet åker ut i kroppen drar det ihop blodkärlen, detta har störst direkt påverkar i huden där kärlen är minst. Detta gör i sin tur att huden tappar sin färg och i längden, att den förlorar sin elasticitet och blir rynkig. Förutom nikotinet finns det runt 8000 andra farliga ämnen i cigarettröken som släpper lös en massa fria radikaler i kroppen som i sin tur tar och förstör DNA, cellväggar och fetter. Detta leder till rynkigheten men även andra sjukdomar, bland annat flera sorters cancer och hjärt och kärlsjukdomar.

Så vi vet att rökning gör huden grå och gulaktig ton, försämrar elasticitet och ger med det fler rynkor. Hur gör man då om man vill sluta?

Att sluta röka

läkare bryter sönder ciggAtt sluta röka är inte enkelt när man väl har satt det i vana. Man har byggt upp många olika typer av beroenden både fysiskt, psykiskt, socialt och vanemässigt. Det fysiska beroendet är att kroppen tror att den behöver nikotinet för fungera och må bra och börjar därför säga ifrån efter man har slutat och ger fysiska symptom. Det sociala beroendet kan vara att det behövs för att vara en del av din sociala krets, rökstunderna blir en plats att träffa sina vänner. Det vanemässiga beroendet är då du känner behovet av att röka eller bara hålla i en cigarett som en rutin. Då du pratar i telefonen eller efter du har ätit. Det psykiska beroendet är förutom dessa inslag även hur det har blivit en del av din identitet och ger en allmän saknad efter rökningen.

För att effektivast sluta röka behöver man med andra ord besvara alla dessa olika grenarna. Nikotinläkemedel ger egentligen bara en lösning på det fysiska beroendet. Du måste fortfarande förändra din rutin när det gäller rökningen. E-cigaretter ger dig upplevelsen av att röka samt nikotinet för att minska det fysiska beroendet men utan alla de andra farliga ämnena. Det ger dig dessutom en väg att trappa ner nikotinet för att göra övergången från rökare till ickerökare så smärtfri som möjligt.

Främsta källan är vårdguiden på denna sidan.