Lycka ger Lyster

Hudvård med stigande ålder

Att vårda huden är en viktig investering i oss själva. Genom att ta hand om huden på rätt sätt blir den starkare, friskare och vackrare på lång sikt och risken för framtida hudproblem minskar. En daglig hudvårdsrutin består oftast av två tillfällen, morgon och kväll, med rengöring, återfuktning i två omgångar samt specialprodukter för exempelvis läppar och området kring ögonen. Därutöver används gärna peeling och ansiktsmask en eller ett par gånger per vecka. Exakt hur du lägger upp din hudvård och med vilka produkter bestäms av din hudtyp, som antingen kan vara torr, känslig, fet, blandad eller mogen, eller en kombination av dessa.

Huden förändras

Precis som kroppen i övrigt förändras vår hud med stigande ålder, vilket gör att du måste justera din hudvård över tid – och successivt byta ut en eller annan produkt i ditt badrumsskåp. Grundläggande är att för en ung hy räcker det ofta med fuktgivande produkter, utan anti age-funktion. Tvärtom kan alltför kraftiga produkter snarast göra skada på den yngre hyn. Däremot är det som ung person du har möjlighet att inleda goda grunder inom hudvård. Ju tidigare, desto bättre resultat i slutänden. Rengöring är ett nyckelelement i all hudvård. Viktigt är att den inte torkar ut huden, utan istället tillför fukt och näring.

Åldrande hud

Klassiska tecken på att huden åldras är att den förlorar lyster och fasthet, vilket bland annat beror på minskad kollagenproduktion. Därför innehåller många produktserier för mogen hy kollagen. Inom modern hudvård fokuseras det mycket på att aktivera hudens egna mekanismer och processer, genom att tillsätta ingredienser som till exempel främjar cellförnyelsen. Lite som att ge huden små träningspass, för att själv hålla sig i form. I kombination med noga utvalda hudprodukter bör du även inkludera ansiktsmassage när du applicerar rengöring, krämer och serum. Det handlar om enkla, behagliga tekniker, med cirkulerande rörelser inifrån och utåt, nedifrån och upp, som maximerar produkternas verkan.