Lycka ger Lyster

Hallux Valgus

Ett enklare namn för detta tillstånd är snedställd stortå. En del kallar det också för frostknöl. Det kan vara mycket smärtsamt och är inte alls bra för fötterna. 

Hallux valgus innebär att stortån vinklas snett in mot de andra tårna och lägger sig vanligen under eller ovanför tån bredvid. Samtidigt bildades det en knöl på sidan av foten, strax under stortån som kan vara väldigt öm och irriterande.

Början av en hallux valgus sker när framfoten blir allt plattare och bredare. Detta nya tryck tvingar stortån att vinklas inåt. Detta är vanligare hos kvinnor än hos män och har även en ärftlig faktor. En hallux valgus uppstår vanligast i medelåldern. Får man en i tonåren kan det handla mer om något ärftligt.

Man kan inte säkert bevisa att trånga och spetsiga skor skapar hallux valgus, men mycket pekar på det. Det man kan säga är att spetsiga och för små skor har en tendens att förvärra besvären. I slutändan kan det vara svårt att hitta ett par skor som inte klämmer åt och trycker på knölen.

I värsta fall opereras man för att korrigera tån, men oftast kan man göra saker själv för att lindra besvären. En sak man ska tänka på är att inte gå omkring i högklackat eller trånga skor för länge. Ta hellre med ett par bra promenadskor till festen som du kan gå hem i. Man kan också köpa speciella inlägg som lättar på trycket mot knölen av skorna.

Detta var en enkel summering om hallux valgus.