Lycka ger Lyster

Grundläggande om viktnedgång

Övervikt är ett stort samhällsproblem i många länder idag, och Sverige är minsann inte något undantag. Medan de finns personer som inte gör något aktivt för att minska vikt är det överväldigande antalet som faktiskt vill gå ned i vikt. Två saker som ofta står i vägen för detta är motivation och okunskap. Medan motivationen är något man måste hitta inombords kan vi åtminstone hjälpa till med kunskapen kring viktnedgång.

Det första som bör poängteras är att viktnedgång inte är lätt. Att tro att man kan nå sitt mål med fusk och genvägar är att lura sig själv, och de möjliga resultat man kan se med detta är nästan garanterade att vara allt annat än permanenta. Folk som går på extrema dieter under kortare tider ser ofta sina kilon återvända kort efter dieten har slutat.

Att dra ned på all mat man äter är heller inte någon bra strategi. När man äter för lite sätter kroppen sig i svältläge, vilket faktiskt förhindrar en från att gå ned i vikt. God kosthållning är en av de säkraste sätten att påbörja sin viktnedgång, gärna i kombination med träning av en form eller annan.

Det händer att vissa börjar titta på alternativ som fettsugning för att bli av med fettet överallt eller på utvalda kroppsområden. Men även läkare som utför dessa operationer säger själva att detta inte är en bra metod för att hantera övervikt.

För en nybörjare är det inte lätt att veta var eller hur man ska börja med att komma i form. Detta är dock inget man ska låta avskräcka en från att faktiskt gå ned i vikt. Det finns en mängd nybörjarprogram man kan hitta på nätet idag som lägger upp träning som praktiskt taget alla kan göra. Är man förstås väldigt överviktig eller har specifika problem som förhindrar en från att utföra en del övningar kan det vara en bra idé att söka hjälp från en sjukgymnast.