Lycka ger Lyster

Ge dig själv solbrun lyster

Att bli solbrun är något som de flesta trånar efter. Så fort solen kommer fram här i Sverige ser man solstolarna åka fram i trädgårdar och på sandstränderna. Men hur solar man på bästa sätt? Både ur njutning och hälsosynpunkt. 

solbandande svenskar

Att sola i solarium har länge varit lösningen för att få en lite mörkar hud men har nu sållats bort av doktorer och forskare. Anledningen till detta är inte heller bara för att ljus i sig är farligt i stora mängder, utan att ljuset från solarium är av en annan typ än vad vi möter i naturen. Balansen mellan de två UV-ljustyper som påverkar huden mest är helt annorlunda vilket har visat sig vara mycket dåligt. Ljuset från lysrören innehåller nämligen betydligt mer UVB och mindre UVA-strålar vilket gör att huden inte hinner vänja sig vid belysningen.

Det är nämligen UVA som i betydligt större utsträckning påverkar de yttersta hudlagren och gör dem både tjockare och mer bruna. Detta tar i sin tur och hindrar UVB strålningen från att tränga in djupare. Tipset är därför alltså att hellre åka på en kort solresa istället för att kasta pengarna i ett solarium. Som tur är finns det idag många charterbolag som även flyger från Sveriges lite mindre flygplatser.

När man väl kommer fram till sin slutdestination är det fortfarande viktigt att tänka på solsäkerheten. Se till att använda dig av tillräckligt starkt solskydd och inte vara ute för länge. Vilken styrka du bör använda på solskyddet och hur länge du kan vara ute beror till stor del på vilken hydtyp du har. En ljusare hud som bas brukar innebära att den är mer känslig och inte tål lika mycket solande.