Lycka ger Lyster

Få ett bländande leende

I USA förstod man tidigt att ett bländande leende kan vara en mycket viktig framgångsfaktor. Alla filmstjärnor, politiker, TV-idoler, artister eller andra som i något sammanhang ska visa upp sitt ansikte offentligt har, vare sig det är medfött eller inte; skaffat sig just det där bländande, oemotståndliga leendet.

I vår europeiska kultur har väl detta med att ändra tandraden så att den ser ut som en tandkrämsannons inte fått samma genomslag. Man har dock, på ett annat sätt än vad som kanske gällt tidigare blivit medveten om att tändernas utseende och färg kan ha stor betydelse för hur vi uppfattas.

Vissa av våra livsmedel påverkar tändernas färg. Några exempel på detta är rödvin, kaffe och Coca Cola. Med åldern uppstår också en färgförändring på tänderna som inte kan åtgärdas med exempelvis tandborstning.

Vill man bleka sina tänder kan man naturligtvis gå till en tandklinik, men man kan också använda olika så kallade whiteningprodukter; pennor, strips och liknande. Folktandvården erbjuder en möjlighet att bleka tänderna och liknande program för att få ett bättre utseende; lämpat för den som inte anser sig kunna utföra åtgärderna själv.

Det går också att söka hjälp med tandblekning hos Swiss Clinic ett helt program för att på egen hand förbättra utseendet på ett sätt som inte kan ske enbart med hjälp av tandborstning. Det man får är en metod, Swiss Whitening, som i flera årtionden tillämpats av tandläkare och som också går under namnet oxidationsmetoden. Det man gör är att aptera skenor med en tandblekningsgel enligt givna instruktioner.

Genom gelen frigörs så kallade fria radikaler, syreatomer, som bryter ned missfärgningarna. Metoden är enkel och riskfri. Din egen arbetsinsats består till att börja med att forma tandskenor efter dina egna tänder. Det är ett enkelt arbete som bara tar några minuter i anspråk.