Lycka ger Lyster

Den viktiga fysiska beröringen

Visste du att barn inte kan leva utan fysisk beröring i form av kramar och smekningar? Så viktig är fysisk beröring för kroppen att trots att de får mat och sina andra fysiska behov tillgodosedda så tynar de bort. Tanken är förstås förfärlig, men säger mycket om vikten av fysisk beröring. För en vuxen är det däremot möjligt att överleva utan beröring, men då handlar det just om att överleva, inte om att leva.

Massage

 

Som en drog för kroppen

Faktiskt kan man till och med bli beroende av fysisk beröring? När någon smeker eller masserar din hud frigörs ett hormon i kroppen som heter oxytocin och som gör att man känner sig avslappnad, glad och tillfreds. Och när kroppen har fått smak på detta härliga hormon vill den förstås bara ha mer och mer. Inte så konstigt alltså att smekningar och annan mysig fysisk beröring hjälper till att hålla liv i relationer, minskar stress och högt blodtryck och håller oss därmed friskare och lyckligare. Samma sak gäller förstås i ännu högre grad för barn. Barn som växer upp utan rikligt med kramar och mys blir bråkigare och otryggare som person.

Ta dig tid för smekningar

Det tar så lite tid men ger så mycket, en extra kram och klapp gör både dig själv och dina nära till lyckligare människor. Varför inte ha som rutin att ge varandra lite mjuk massage hemma i soffan vid fredagsmyset? Även barnen brukar tycka att det är mysigt att killa varandra på ryggen och göra ritsagor eller massagelekar. Det blir en härlig start på helgen som gör att ni slappnar av, sover gott, kommer varandra närmare både fysiskt och psykiskt. Sist men inte minst hjälper det relationen till varandra att hålla sig levande och stark. Kort sagt är det en investering i er själva och ert välmående.