Lycka ger Lyster

Bra hälsa under vintern

Vintern är här och minusgraderna kommer krypandes. Just vintern kan vara en tuff tid för kroppen men med rätt produkter hemma och rätt förberedelse, kan du utstråla samma hälsa och vitalitet som under högsommaren. 

D-vitamin

Vi behöver solljus för att fylla på våra d-vitamindepåer. D-vitamin är en viktig vitamin och en av de få som vi faktiskt lätt kan få brist av. Den hjälper till av balansera kalkavlagringar i kroppen samt ge hälsosamma tänder och skelett. Förr i tiden var det många barn i England som fick rakit eller “engelska sjukan” som ger mjukt och missformat skelett. ACO D-vitamin finns för barn och vuxna, så att hela familjen kan hålla sig friska trots mörkret. D-vitaminbrist märks tydligast på humöret: du får lättare humörsvängningar och känner dig generellt tröttare.

Huden

Din hud blir lätt torr under de svenska vintrarna på grund av kylan och den torra luften. Det vi missar i våra skönhetsrutiner är att de måste förändras beroende på årstid, du kan inte ha samma rutin året om. Under vintern vill inte huden bara ha fukt, den vill också ha fett. Alltså ska du satsa på en fetare hudkräm under vintern. Sedan är det alltid lika viktigt att hålla huden ren, tvätta ansiktet varje morgon och kväll och smörj sedan in med en fetare hudkräm. Men även din rengöringskräm behöver bytas ut, de vanliga rengöringsmedlen innehåller tensider som rengör bra men torkar ut huden. En rengöringsmjölk eller kräm av mildare slag brukar inte ha tensider och är därmed skonsammare mot huden.

Sjukdom

Vinterkräksjukan och influensen härjar fritt under vinterhalvåret. Om du inte är i riskgruppen behöver du inte vaccinera dig, men du kan ta till andra åtgärder för att minska risken att bli sjuk. God handhygien är A och O, tvätta händerna med tvål och vatten då och då under dagen. Handsprit är också bra att använda. Om någon i hemmet blir sjuk går det fort och de är smittsamma i 48 timmar efter sista kräkningen. För att inte bli smittad är det bra om ni inte delar toalett med varandra, samt att ni har separata handdukar. Om det gäller din partner kan ni till och med välja att sova i olika rum under några dagar.