Lycka ger Lyster

Behålla hälsan – tips för ett långt liv

233827-cardiology (1)

Det finns flera knep man kan ta till för att leva ett hälsosammare och längre liv. Vissa är självklara, medan vissa kanske man inte har tänkt på förut. Här nedan presenterar vi några punkter som vi anser viktiga. 

Sluta röka

Rökare dör i förtid, det vet vi alla. Men det kan också leda till en väldigt utdragen och smärtsam död. Lungcancer är den vanligaste cancerformen och det är en hemsk sjukdom att lida igenom. När man väl får symptom är det oftast redan försent, så fimpa för sista gången.

Lära dig HLR

HLR står för hjärt- och lungräddning. Det är en livsviktig kunskap som borde vara obligatorisk i skolan. Det här är inte bara för din egen skull, så du kan lära ut till dina nära och kära, det kan också vara du som räddar någon annans liv. Att överleva ett plötsligt hjärtstopp sjunker med 10 % för varje minut som man inte får hjälp. Hjärnan är det mest känsliga organet som inte klara sig utan syre. Och hjärt- och kärlsjukdomar är den främste dödsorsaken i Sverige: det spelar ingen roll hur vältränad eller hälsomedveten man är. Vem som helst kan få problem med hjärtat.

Mer oraffinerad mat

Försök äta mat som är så nära naturlig som möjligt. Ju mer du leker med maten, desto fler vitaminer och mineraler förlorar du under processen. Och det är lätt att det tillkommer saker som socker, fett och tillsatser som inte är bra för kroppen. I den brittiska dokumentären “Världens bästa diet” tittade de på hur länder från hela världen har för matvanor och inkluderade saker som alkoholkonsumtion och rökning. De fann att den hälsosammaste diet var den isländska som innehåller mycket ekologiska mejeriprodukter, fullkornsbröd och deras proteinrika yoghurt Skyr.