Lycka ger Lyster

Ät dig till en bättre hälsa

En god hälsa är vi väl något som i princip alla strävar efter eller i vart fall bör göra. Vägen till en god hälsa kan se ut på olika sätt och har också många ingredienser, som till exempel regelbunden motion och rörelse, en själ i harmoni samt bra och nyttig mat. Just matens roll i vägen till en bra hälsa ska vi titta lite närmare på i just den här texten.

stor mängd olika supergrönsaker och frukter

Egentligen är det ganska enkelt att äta på ett hälsosamt sätt, mer frukt och grönt och mindre av fet mat, godis och kakor, något som alla faktiskt kan göra. Det gäller bara att också göra det, vilket kan vara lättare sagt än gjort.

Ett bra tips om man inte är van att laga mat med mycket grönsaker är att kolla på asiatiska recept och maträtter som ofta innehåller mycket grönsaker och som dessutom är ganska lätta att göra. En hel del recept innehåller dessutom rena ”godisfrukter” som apelsin och ananas.

Ett annat bra tips om man vill bli hälsosam är så klart att äta mer vegetarisk mat. En del tycker kanske att linser, bönor och ärtor verkar ganska tråkigt, men med rätt ingredienser så går det faktiskt att göra riktigt smarriga rätter. En annan fördel med vegetarisk mat är den är mycket billigare än ”vanlig” mat, dessutom är det betydligt mer miljövänligt och djurvänligt att äta vegetariskt.

Anledningen till att grönsaker och frukt är bra för hälsan är att det innehåller så väldigt mycket nyttigheter. Viss mat har till och med fått epitetet supermat och sägs vara extra nyttigt. Några exempel på sådant som anses vara extra bra för kroppen är bland annat chili, ingefära, linfröolja, kokosvatten och vetegräs.

Förutom det inre kan man faktiskt även påverka det yttre med en bra och sund kosthållning. Genom att äta sådant som till exempel blåbär, hallon, morötter, spenat, paprika, avokado och nötter tillför man många ämnen som huden mår bra av. Något som också är bra för huden är att dricka mycket vatten. Sedan gäller det ju så klart också att man håller efter och rengör huden på ett bra sätt, något vi tidigare skrivit om här på sajten.